Križev pot Kristusovega namestnika


V knjigi Plamteči ogenj avtor Hunermann opisuje enega izmed mnogih papežev, ki jih je Cerkev spoznala za svete, papeža Pija X. Pogovor med njim, takrat še dečkom in njegovim kaplanom, mi je ostal v spominu.

"Tudi Zveličarju so klicali hozana, čez nekaj dni pa, križaj ga!"
"Kaj vendar mislite?" je prestrašen pogledal Beppo (okrajšava za Giuseppe, kar je bilo krstno ime Pija X.) 
"Da živimo v hudih časih in da bo tudi Pij IX. moral kdaj še na Golgoto!" je resno odgovoril duhovnik. 
"Beppo, Beppo, le mnogo moli za našega svetega očeta." 

Na delček knjige sem se spomnil, ko sem v teh dneh tudi sam, večkrat precej vzhičen, spremljal izvolitev papeža Frančiška. Mali Beppo malce pred kaplanovim odgovorom ugotavlja, da imajo papeža vsi radi. A duhovnik je stremel naprej. Tudi sam mislim, da bo Kristusov namestnik, 266., kmalu postal Njegov namestnik v vsej polnosti besede. 
"Francesco, Francesco!" je bilo slišati v sredo na trgu sv. Petra. To je bila res hozana tega skormnega človeka, ki ni niti pomislil, da bi si nadel nov križ. Baje, da je bil tisti, ki ga je nosil za vratom škofovski. Nič pozlačen, nič svetleč. Ta ubožec ni prišel okitan, prišel je preprosto. Kot bi jezdil na osličku. 
Nočem iskati jalovih razlag v potezah Benedikta XVI. ter namišljenih globjih pomenov. A s tem, da je odstopil v postnem času je zadel. Novega papeža je (nehote) s tem opozoril, kaj pomeni biti Kristusov namestnik v polnosti te besede.
Tudi Bolčina je za Ognjišče ugotavljal, da je minila hozana Frančiška (http://radio.ognjisce.si/sl/140/komentarji/10249/). Sam bi k temu dodal še nekaj misli. Potem ko je s svojimi učenci Kristus obhajal zadnjo večerjo, se je odpravil na Oljsko goro, tam so ga prijeli, učenci pa so se razkropili. Ti, prvi škofje so jo kaj hitro popihali. Tudi sedaj so kardinali potem ko so obhajali zahvalno daritev - evharistijo, pustili ubožca s križem samega. Znajdi se. 
Kriva pričanja so se že začela. Eno izmed takih je bilo, da papež podpira kontracepcijo. Podpira jo, vendar v preprečevanju spolno nalezljivih bolezni. Predvidevam da znotraj zakona. In seveda neabortivno kontracepcijo, oziroma najverjetneje, sodeč po tem kar sem prebral, samo kondom. A mediji že veselo razglašajo, da podpira kontracepcijo. In tudi krive priče, ki so vstale zoper Jezusa so polagale v njegova usta lažnive besede. Da je rekel, da bo podrl tempelj. Itd. 
Hozana Frančiška prav zares mineva. Velik križ si je naložil na rame, zato me ni čudilo, da se je tako globoko sklonil, ko je množica prosila Gospoda za njegov blagoslov. Velik in težak križ. Nekaj se mu ga bo odkrilo, ko bo prebral poročilo, ki mu ga je zapustil prejšnji papež.
Če je sv. Frančišku Asiškemu ob koncu življenja na njegovem telesu pokazale rane njegovega Odrešenika, se bo tudi to kaj kmalu pokazalo na svetem očetu Frančišku. Na telesu morebiti sicer ne, zagotovo pa v srcu. 
In tako se tudi meni počasi zarisuje skrb na obrazu, kot se je malemu Beppu Sartu, sv. Piju X. Zato me toliko bolj nagovarjajo besede tistega kaplana: moli za svetega očeta. 
Na to pot križa papeža Frančiška smo povabljeni vsi. Avtor H. je za malega Sarta napisal:
V prihodnjih dneh je Beppo mnogo mislil na te besede. Večerni molitvi je odslej stalno dodajal še en očenaš za voditelja Cerkve. 

Komentarji

Priljubljene objave