To ni politična, ampak zgodovinska

Na Klopi se včasih udari tudi kakšno zgodovinsko... Namerno imenujem to zgodovinsko, saj je predmet obravnave zgolj zgodovina in ne trenutna politična situacija. Predvsem kurikulum, ne pa politični pritisk. Lahko pa je opozorilo za nas, ki smo država (če si sposodim Pahorjev poudarek iz oddaje Sveto in svet, 8.12.2010, na 1. programu Televizije Slovenija). Tema na Klopi je soočanje s totalitarnimi režimi, predvsem z  njihovim obravnavanjem sedaj v času demokracije. Predmet obravnave je poročilo, ki govori o tem. Poročilo je na temelju prispevkov nacionalnih ekspertov pripravila španska institucija Institute for Public Goods and Policy v okviru svojega Centra za humanistične in družboslovne znanosti.
Poročilo sem le preletel, predvsem pa mi je v oči padlo poglavje, ki govori o tem, kako različne države obravnavajo povojne zličine in totalitarne režime v svojem učnem sistemu. Za Slovenijo piše sledeče:

Slovenia It must be noted that there are several nationwide attempts to
present totalitarian crimes to students and pupils. The history textbooks
for primary and secondary schools in Slovenia mention only in part of
totalitarian crimes suffered by Slovenian in 20th century. In contrast,
the long-lasting communist totalitarian regimes has hardly found place 
in the the school curriculum. Surely, the overt communist ideology was
removed from the textbooks and school curriculums, however a
number of communist crimes appear to be intentionally not mentioned.
There is hardly mention of show trials of the political opponents of the
Communist Party in 1950s.

(Prof. Dr. Carlos Closa Montero. Study on how the memory of crimes committed by totalitarian regimes
in Europe is dealt with in the Member States, Contract No JLS/2008/C4/006. January, 2010. http://ec.europa.eu/justice/doc_centre/rights/studies/docs/memory_of_crimes_en.pdf (pridobljeno 3.1.2011))

Vsekakor nisem vesel takega poročila o naši državi, poročila, ki bo romalo v Evropski parlament. Lahko pa rečem, da je to stvar, o kateri se je na klopi že dalj časa govorilo in o kateri je Klatež že nekaj časa opozarjal. 


Komentarji

Priljubljene objave