Farizejsko farizejstvo

Farizejstvo je po SSKJ opisano hinavščina, licemerstvo. V svetopisemskem kontekstu pa so farizeji večkrat tisti, ki se imajo za nekaj več, zaradi doslednega izpolnjevanja Postave in zapovedi. To lahko razberemo iz opisa farizeja v Jezusovi priliki iz Lukovega evangelija (18,9-14). Kot nasprotje mu Jezus postavi cestninarja, ki sam sebe označi za grešnika. Farizejstvo na prvi ravni je torej nezavedanje lastne grešnosti- Le-to je zasenčilo mišljenje, da je posameznik ali skupina boljša od nekoga drugega predvsem zaradi lastnih zaslug.V konkretnih primerih se večkrat pokaže s frazo saj veste, oni so pa takšni, ali pa no, o njih pa ne bi, saj vemo kako je. Ne bomo govorili, ker pač niso vredni besed, saj ne dosegajo našega minimalnega standarda svetosti, ki smo ga postavili za druge. Vendar menim, da tovrstno farizejstvo ni toliko razširjeno (ne)zavedno pa se proti njemu borimo pri maši, ko drug pred drugim priznamo da smo vsi pred vsemi krivi za vse (Dostojevski), ko torej izrečemo besede kesanja Vsemogočnemu Bogu in vam bratje in sestre priznam, da sem grešil. Pred celotno cerkveno skupnostjo tako priznamo svojo grešnost in ker sem o tem že večkrat pisal, bo to dovolj. 

Bolj problematično je farizejsko farizejstvo. Okrepljeno, podvojeno in zatorej dvakrat bolj zahrbtno. Farizejski farizej, je v bistvu farizejski cestninar. Če bi parafrazirali Jezusovo priliko bi se besede farizejskega cestninarja takole glasile: "Bog, bodi milostljiv meni grešniku! Pa hvala ti za spoznanje, da sem grešnik, da nisem kot ta farizej, ki se spredaj tolče po prsih...Jaz sem se vsaj sposoben spreobrniti, pri njemu pa to ni mogoče!" 

Farizeji so pač farizeji. Ker Jezus okara farizeje pomeni, da so vsi farizeji slabi. In ker so vsi slabi, niso zmožni spreobrnjenja. Pa ni čisto res! Med farizeji je bil človek, po imenu Nikodem (Jn 3,1). Tisti, ki ponoči pride k Jezusu, tisti, ki ne sliši besed o hinavstvu, Jezus ga ne graja. Tisti, ki med zaslepljenimi farizeji išče nekaj več. Da, tudi farizeji, ob vseh težkih besedah, ki so jih slišali od Jezusa so možni spreobrnjenja! Apostolska dela poročajo, da so pristopili nekateri izmed vrst farizejev, ki so sprejeli vero (Apd 15,5). In še največji absurd, Pavel iz Tarza, ki sebe označi: "Jaz sem farizej, sin farizejev!" (Apd 23,6) 

Farizejsko farizejstvo je priznavanje lastne grešnosti (kot cestninar) po drugi strani pa nepriznavanje možnosti spreobrnjenja drugih grešnikov (farizej). Večkrat pozabljamo na kruto realnost, na katero opozori Ratzinger: "Cerkev ni skupnost tistih, ki 'nepotrebujejo zdravnika' (Mt 2,17), marveč občestvo spreobrnjenih grešnikov, ki živijo od milosti odpuščanja in jo sami podarjajo naprej." (Poklicani v občestvo).

Farizejskega farizejstva je veliko. Koliko gneva in jeze je prelitega na drugače misleče v teh dneh! In kolikokrat pozabljamo, da ti ljudje so zmožni spreobrnenja in da so zato bolj kot našega farizejstva potrebni naše molitve. Pa ne zato, ker bi bili mi boljši, ker pač mi vemo, kaj je prav. Saj vendar nimamo v rokah resnice, ampak ima Resnica v rokah nas, kot je nekdo zapisal. Ta Resnica pa dopušča, da Nikodem, farizej pride k njemu, da se farizej farizejev Pavel spreobrne v največjega oznanjevalca njegovega evangelija.

Za isto mizo kot Jezus so zbrani cestninarji in grešniki (Mt 9,10). Kaj pa to pomeni konkretno, pa naj bo stvar domišljije, ki pa nikoli ne bo dosegla Božje domišljije, ko gre za usmiljenje. Preden pa bomo vrgli tisti kamen pa premislimo pri sebi o farizejstvu (mišljenju, da si brez greha in zaradi svojih zaslug boljši od drugih) in farizejskem farizejstvu (ko se lastne grešnosti ne zavedaš, možnosti spreobrnjenja pa ne pripisuješ "po tvoje" grešnikom). 

Komentarji

  1. PONUDBA POSOJILA "NOVELTY FINANCE"
    Zdravo!!! Ali potrebujete posojilo? Če je odgovor pritrdilen, vam priporočam, da zaprosite za posojilo prek Novelty Finance Inc.

    Moje ime je Davina Claire, sem finančna direktorica Novelty Finance in lahko zaprosite za posojilo pri mojem podjetju in imate posojilo na vašem računu v 24 do 48 urah. Ugotovil sem, da veliko ljudi tako težko dobi posojilo pri svojih lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah zaradi visoke obrestne mere, nezadostnega zavarovanja, razmerja dolga in dohodka, nizke kreditne ocene ali drugih razlogov.

    V NOVELTY FINANCE nudimo rešitve za financiranje. Nudimo vse vrste posojil (osebno posojilo, poslovno posojilo in številna druga). Ponujamo prilagodljive in več možnosti posojil, vključno z zavarovanimi in nezavarovanimi posojili, dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili, ki so prilagojena vašim finančnim potrebam.

    Za poizvedbe/vprašanja? - Pošljite e-pošto na [noveltyfinances@gmail.com] ali pokličite / WhatsApp preko: +447915601531]

    Prizadevamo si, da bi bilo zadolževanje enostavno, priročno in ugodno.

    Naša storitev je zelo hitra, zaupanja vredna in zanesljiva in si lahko izposodite do 5 milijonov evrov po subvencionirani obrestni meri 3 % na leto. Smo pravo podjetje, na katerega se lahko obrnete, ko nujno potrebujete posojilo.

    Nič več čakalnih dob ali stresnih obiskov banke, naša storitev je na voljo 24 ur na dan. Za posojilo lahko zaprosite kadar koli in kjer koli na svojem primernem mestu s telefonom ali prenosnikom, vse kar morate storiti je, da nam pošljete svojo zahtevo za posojilo na:
    Elektronski naslov: (noveltyfinances@gmail.com)
    WhatsApp/Telegram: +447915601531
    Telefon: +447915601531

    Vedno smo veseli, da nudimo finančno podporo.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave