Hudič je!


Neprimerna tema? Ali vam je vzbudila vsaj malce nelagodnosti? Upam! Res nisem verjel, da ljudje dejansko ne verjamejo v obstoj hudiča. Pa sem se prepričal. Veroučenci so bili lakmusov papir, za katerega sicer vem, da ni čisto objektiven, pa vseeno dovolj nazoren, da lahko iz njega povlečem nekaj ugotovitev. Povprašal sem jih ali verjamejo v obstoj hudiča. In so se razdelili. To je bilo sicer odvisno od razreda. V enem je bilo le nekaj pogumnežev, ki so priznali, da ne verjamejo v hudiča, spet v drugem razredu večina. Na koncu če seštejemo, lahko rečemo, da smo približno na polovici. 
In se zamislim. Uspelo mu je. Uspelo mu je prepričati svet, da sploh ne obstaja. Kajti če on ne obstaja, dejansko, sicer po malce daljši poti pa vendar, pridemo do ugotovitve, da tudi zlo ne obstaja. 
A da hudič obstaja, nam daje vedeti tudi SP. Ob retoričnih figurah Jobove knjige, vseh ostalih omembah stare zaveze, pridemo do nove in do tega, da je tudi Jezusa skušal. Lepo ga prikaže Gibson v Kristusovem pasijonu. Nekdo, ki je do konca spremljal Jezusa in ob tem že slavil svojo zmago. Zagotovo pa vam dejstva iz evangelijev, da je Jezus izganjal hudega duha pomenijo več, kot ponovno figurativno opisovanje Razodetja. 
In nadalje se lahko sprehajamo od Božanske komedije, pa vse do Lewiseve Narnije (če izpustimo Pisma izkušenega hudiča) in tako ugotovimo, da so se tudi v kulturi vselej zavedali dejstva: hudič je. 
Papež Benedikt XVI. zame osebno predlaga idealno rešitev problema, kako se upreti hudiču. Taktik je ogromno. Ta naj bo le za pokušino. 
V molitvi Oče naš pravimo "ne vpelji nas v skušnjavo". Si res, kot kristjani, želimo lažje poti? To ni nič kaj krščansko. Papež lepo razlaga to prošnjo. Ne gre za to, da ne bi bilo skušnjav. Gre za to, da pred Bogom priznamo, da smo nemočni se upirati skušnjavam, da smo prešibki, da je on tisti, ki naj nas vodi in nas reši, ker se bojimo, da ne bomo zdržali. Iz tega se porodi strahospoštovanje, strah Božji. Ta pa vselej odganja hudiča stran. Kajti Jobova knjiga nam lepo pove kakšna je hierarhija tam zgoraj. Satan pristopi k Bogu, on je podrejen in nima oblasti nad življenjem. Zavedanje tega je velik korak v boju proti zlu.

Komentarji

Priljubljene objave